R’dam met Beurs

265 Jaap Kraanen 1Kunstenaar: Jaap Kraanen (1903-1973) was een van de bekwaamste, meest eigenzinnige en kleurrijke figuren onder de Rotterdamse grafici in de periode na 1945. Het was de bloeiperiode van de grafische kunst in Rotterdam, waarvoor de basis werd gelegd door Antoon Derkzen van Angeren en Simon Moulijn, de nu min of meer legendarische docenten aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam in de jaren ’20-’30.
Jaap Kraanen, na allerlei los werk toen beroepschauffeur, volgde in de jaren ’30 aan de avondopleiding van de Rotterdamse Academie teken- en schilderlessen. Hij ontwikkelde zichzelf later als graficus en bekwaamde zich vooral in de lithografie, wat ook zijn sterkste kant zou blijken te zijn. Blijkbaar kon hij zijn behoefte aan experimenteren, aan vrijheid en ongebondenheid, als grafisch kunstenaar het beste uitleven en kwam zo zijn kunstenaarschap ook het beste tot zijn recht. Het sloot goed aan bij zijn tekentalent, dat wel al heel vroeg tot uiting kwam maar pas veel later – in de academietijd en daarna – tot ontwikkeling kon komen.
Begin jaren ’50 is Jaap Kraanen medeoprichter van de Werkgemeenschap Grafische Kunst Rotterdam, een initiatief van Schotel, waar hij tot het einde toe een vaste, actieve exposant is. Kraanen zendt houtsneden in voor de eerste Triënalle voor originele kleurgrafiek in Grenchen, Zwitzerland 1958 (meer dan 3000 ingezonen bladen, Kraanen is een van de ruim 300 toegelaten deelnemers). Ook voor de tweede Triënalle (1961) zendt hij in, wordt zijn werk geselecteerd en hij wint de vierde prijs. Deze internationale onderscheiding is een grote stimulans voor hemzelf, voor zijn succesvolle deelname aan exposities in binnen- en buitenland, en voor de verkoop van zijn werk; een belangrijk verschil met de niet onsuccesvolle maar toch schrale 40’er en 50’er jaren, waarin overigens de Gemeente (Commissie sociale kunstopdrachten, latrer de Kunststichting) regelmatig werk van hem aankoopt. In de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen, Centrum Beeldende Kunst en Gemeentearchief is Jaap Kraanen royaal vertegenwoordigd.

Jaar: 1964.

Techniek: lithografie.

Oplage: onbekend.

Afmeting: 45,5×33 cm.

Signatuur: l.o. met potlood.

Staat: goed.

Literatuur:
– Schmidt, B. Jaap Kraanen: Grafiek, Tekeningen, Aquarellen. Galerie E 17.

Prijs (incl. btw): €300,-.

Meer interesse? Kom naar de winkel of mail naar klaas@akkolades.nl.